Kedimi Nasıl Mutlu Ederim?
BAKIM & BESLENME
01 Ara., 2022
OKUMA 4 Dak.

Kediler için mutlu bir yaşam, öngörülebilir bir rutin ve güvenli ortamla tanımlanabilir. Bir kedinin evde mutlu olabilmesi için öncelikle yaşam ortamının kedi biyolojisine uygun olması gerekir. Kediler için yaşam alanlarının güvenliği büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle her gün aynı rutini aynı insanlarla yaşamak onları rahatlatmaktadır.
Kediler gün içinde kısa süreli aktivitelerden (genellikle avlanma ve çevikliklerini geliştirmeye ilişkili aktiviteler) sonra dinlenmeyi tercih etmektedir. Bu döngü uzun uyku vaktine kadar devamlı tekrarlanır. Av oyunları için olta oyuncakları veya küçük peluş av hayvanı oyuncakları kullanılabilir. Kediler genellikle dinlenme alanlarının insan kalabalığından uzak ve evin sakin bir köşesinde olmasını isterler.

Kediler sürü hayvanı olmadıkları için doğal ortamlarında durumun kontrolünü kaybetmeleri onları savunmasız duruma düşürebilir. Bu nedenle her şeyin kendi kontrollerinde olmasını isterler. Vertikal alanlar (dolap -raf üstleri, kedi ağaçları), kedilerin etrafı gözlemlerken kendilerini saklamalarına olanak sağladıkları için genellikle kedilerin en çok vakit geçirdikleri alanlardır. Bu alanların çeşitlendirilmesi ve kutu/tünel/kedi yatağı gibi nesnelerle zenginleştirmeleri kedilerin ev içinde kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
Kedilerin beslenme biyolojisi avlanmaya dayalıdır ve avlanmada patilerin ustalıkla kullanılması önem taşır. Beslenmenin kontrolü kedilere aittir. Diğer bir deyişle kediler gün içinde defalarca avlanır ve avlarından ihtiyacı kadarını yerler.
Bu nedenle kedilere beslenme davranışına uygun puzzle beslenme ünitelerinin sunulması beslenme üzerinde kontrolü sağlamaları ve beslenme davranışının tüm bileşenlerini yerine getirebilmeleri açısından önemlidir. Puzzle beslenme ünitelerinin alternatifi olarak evin farklı köşelerine mama kapları konularak bu davranış desteklenebilir. Kedilerin ideal şekilde su tüketmeleri için mama ve su kaplarının yan yana olmaması gereklidir. Mamanın yanında duran su kabından su içmeyi tercih etmedikleri için su tüketimlerinin azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Suyun taze olarak metal veya cam kapta sunulması hoşlarına gidecektir. Mama kaplarına benzer şekilde su kaplarının sayısı da mümkün olduğunca arttırılmalıdır.
Kediler hijyene çok önem veren hayvanlardır. Kum kaplarının yanında yemek yemeyi veya su tüketmeyi sevmezler. Bu nedenle tuvalet ve beslenme üniteleri birbirlerinden ayrılmalıdır. Tuvalet ve beslenme alanları evin insan trafiği olmayan köşelerinde konumlandırılmalıdır.
Kediler, egzersiz yapmak, alanlarını işaretlemek ve tırnaklarını düzeltmek için belirli alanları tırmalamak isterler. Sık kullandıkları odalarda boyutlarına uygun tırmalama ağaçlarının bulundurulması bu davranışın doğru şekilde yönlendirmesini sağlayacaktır.

Kediler, insanlarla düzenli, olumlu ve öngörülebilir sosyal etkileşimi seven evcil hayvanlardır. İletişimin kontrolün kedilerde olması önemlidir. Bu nedenle iletişimin kedi tarafından başlatılması ve kontrol edilmesi önemlidir. İletişim sırasında çömelmeli ve kedinin yaklaşıp fiziksel temas kurmasına izin verdikten sonra kedi nazikçe okşanmalıdır.
Kediler genellikle kucaklanmayı sevmezler. Bunun nedeni kucaklanma sırasında kontrolü tamamen kaybetmeleri ve stres anında en sevdikleri stratejileri olan “kaçma”yı kullanamamalarıdır.
Kediler territoryal hayvanlardır. Yaşam alanlarının güvenliği onlar için çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sosyalleşebilen ve koloni içinde yaşayabilen hayvanlar olmakla birlikte sürü hayvanı değillerdir. Bu nedenle eş ve arkadaş seçimlerinin kendi kontrollerinde olmaları önemlidir. Kedimizin evde yalnız kaldığı düşüncesi ile eve getirdiğimiz yabancı kediler, çoğu zaman kedimizin gözünden tehdit olarak algılanacağı için onu mutlu etmekten çok kaygılandıracaktır. Mecbur kalınmadığı sürece eve yabancı bir kedinin getirilmemesi kedimizin mutluluğu için önemlidir. Mecbur kalındığı takdirde ise kedilerin tanıştırılması davranış uzmanı veya veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
İlk On İki Ayım Rehberinden alıntıdır.
