Köpekteki Kenelerle Nasıl Başa Çıkılır?

Köpekteki kenelerle nasıl başa çıkabilirsiniz? Köpeğinizi zarardan ve kan enfeksiyonlarından korumak için keneleri nasıl doğru bir şekilde tespit edip çıkarabileceğiniz hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

KÖPEKLER ÜZERİNDEKİ KENELER

Köpeğiniz ailenizin bir ferdidir ve bu nedenle doğal olarak güvenlik önce gelir.

Keneler, özellikle kene kaynaklı hastalıkların küresel olarak artmasıyla birlikte yaygın bir sağlık sorunudur.

Farkında olmayabilirsiniz, ancak keneler, köpeğinizin dışarıda olup olmadığına bakılmaksızın, köpeğiniz için önemli bir tehdit oluşturur.

Daha da kötüsü: Tedavi edilmezse keneler, köpeğinize, size ve aile bireylerinize tutunarak evinize girebilir. Bu parazitlerin nasıl tespit edileceğini, nerede geliştiklerini ve bunların nasıl ortadan kaldırılacağını ve önleneceğini bilmek, köpeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için çok önemlidir.

Keneler Hakkında Korkutucu Gerçekler

  • Keneler, evcil hayvanlara ve insanlara Lyme hastalığı gibi ciddi hastalıklar bulaştırır.
  • Keneler, örümcek familyasının üyeleridir ve konaklarının kanını emerek hayatta kalırlar.
  • Keneler yalnızca kırsal alanlardaki bir sorun değildir; kent bahçeleri ve parklar da keneler için iyi bir yaşam ortamıdır.
  • Kenelerin fark edilmesi zor olabilir; beslenmeden önce küçüktürler (<3mm uzunluğunda) ve evcil hayvanınızın tüyleri arasında saklanabilirler.

KÖPEKLER NASIL KENELENİR?

Keneler çimenlerde, çalılarda ve doğada bir çok alanda bulunabileceği gibi, binalarda, köpek kulübelerinde ve barınaklarda da bulunabilir. Bu parazitler, yanından geçen bir bedene tutunmak için adeta bekleyiştedirler. Köpeğiniz ne zaman doğaya gitse, kısa bir yürüyüş, bölgenizdeki parkta bir oyun, kuaför veya klinik ziyareti, arabada gezinti, köpek kulübesinde bir hafta sonu zaman geçirmek bile olsa, bu riske maruz kalıyor.

Vücuda tutunan keneler ısırmadan önce bölgeyi uyuşturan bir lokal anestezik tükürürler. Isırarak, cilde bir kez kenetlendiklerinde tutunurlar ve ne yazık ki beş güne kadar kurbanın kanıyla gizlice beslenebilirler.

KENELER NE ZAMAN GELİŞİRLER?

Keneler, ilkbahar ve sonbahar aylarında en çok sayıda ve aktif olmalarına rağmen tüm yıl boyunca ortamda bulunabilir. İklim ve yaşam tarzı değişiklikleri, kenelerin bölgelerini genişletmesine ve yeni alanlara yayılmasına yardımcı olur. Dış mekan parazitleri soğuk aylarda bile aktif olabilir.

Uzun kene mevsimi nedeniyle, parazitler için potansiyel olarak yıl boyunca bir risk vardır ve bu, köpeğinizin bu zararlılar tarafından bulaşan bir hastalığa yakalanma riskini artırır.

KENELER KÖPEKLERİMİZ İÇİN NEDEN TEHLİKELİDİR?

Keneler, Ehrlichiosis, Lyme ve Babesiosis gibi ciddi hastalıkları bulaştırabilir. Bunların yanı sıra sadece kan ile beslenme faaliyetleri dahi anemiye neden olabilir.

KÖPEĞİMDE KENE OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Keneler, diğer canlılara yapışarak, saatlerce ve bazen günlerce kan emerler. Bu durumda ağzı köpeğinizin derisine gömülmüş ve sıkı sıkıya tutunmuş bir kene bulabilirsiniz. Bunlar yüzeyde küçük ila orta boy yumrular gibi görünebilir ve yumru üzerinde 6 ila 8 kısa bacağın varlığı kenenin açık bir göstergesidir. Juvenil adı verilen keneler ise çok küçük ve bazen görülmesi zor olabilir.

KENE RİSKİNİ NASIL AZALTABİLİRİM?

Ne kadar dikkatli olursanız olun, keneler size veya köpeğinize bulaşabilir, çünkü çevrede saklanma, yaklaşan konakları tespit etme ve sıkı sıkıya tutunma konusunda son derece iyi adapte olmuşlardır. Uzun çimenli alanlardan, orman yürüyüşlerinden ve doğadan kaçınarak kene saldırısı riskini azaltılabilir ancak şüphesiz ki bunlar köpeklerin keşfetmeyi sevdiği alanlardır.

Evinizin çevresinde keneler varsa, çimlerinizle çevredeki doğal alanlar arasında bitki şeritlerini keserek bariyerler oluşturabilir veya bitki örtüsü içermeyen sınırlar oluşturmak için bir metreden kısa genişlikte çakıl veya talaş alan oluşturabilirsiniz.

Maruz kalmış olabileceğiniz bölgelerden döndüğünüzde köpeğinizde ve kendinizde kene olup olmadığını her zaman kontrol edin ve mümkünse uzun pantolon ve bot giyerek uygun şekilde giyinin. Açık renkli giysiler, sürünen keneleri görmenizi kolaylaştırabilir.

KÖPEĞİM ÜZERİNDEKİ KENEYİ NASIL KONTROL EDEBİLİRİM?

Köpeğinizi kontrol ederken, kenelerin kurşun kalem ucu kadar küçük veya fasulye kadar büyük olabileceğini unutmamak önemlidir. Keneler sıcak, korunaklı yerlerde saklanmayı sever, bu nedenle köpeğinizin ön bacaklarının altına, kulaklarının içine, ayak parmaklarının arasına ve çene ile yüz çevresine dikkatlice bakın. Kürk üzerinde, takılı olmayan bir kene bulursanız, fırçalayın veya alın ve güvenli bir şekilde atın. Köpeğinizin derisine bir kene yapışmışsa, çıkarılması gerekir.

BİR KÖPEK ÜZERİNDEKİ KENELERİ NASIL ARINDIRABİLİRİM?

Keneleri doğru şekilde çıkarmak önemlidir. Bu amaç için uyarlanmış cımbızlar ve kene çıkarma aparatları size yardımcı olabilir. Özellikle köpeğinizde birden fazla kene bulursanız, veteriner hekiminizden size yardım etmesini isteyebilirsiniz.

Keneyi kendiniz çıkarmayı planlıyorsanız, cımbız kullanın ve keneyi tek parça halinde almaya çalışın. Keneyi çıkarırken kırılırsa, köpeğinizin derisinden mümkün olduğunca fazlasını çıkarın. Kalan gövdeyi ve bacakları çıkarmak için cımbızı kullanın.

Beslenirken keneler ağız kısımlarını deriye sokar ve bunların kenenin geri kalanıyla birlikte çıkarılması tutundukları bölgenin hızla iyileşmesine yardımcı olur. Keneyi çıkardıktan sonra, temiz alkol veya şeffaf el dezenfektanı ile bir kavanozda sıkıca kapalı tutun ve köpeğinizin herhangi bir olası hastalığa maruz kalıp kalma olasılığını öğrenmek için veteriner hekiminize götürün.

Keneden koruyucu tabletlerin de kullanımdan sonra 2 ila 4 saat içerisinde hızlı etki göstererek keneleri etkisiz hale getirdiği bilinmektedir. Bilimsel bir çalışma, kenelere karşı 3 aylık koruma etkisi olan bir tabletin kullanıldıktan 4 saat sonra kenelerin %89,6 sını etkisiz hale geldiğini göstermiştir.1 Bu yöntem de kenelerden arınmak için uygulayabileceğiniz bir başka yaklaşım olabilir. Detaylı bilgi için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

Sakin ve pozitif kalmak önemlidir. Bu, köpeğinizin de iyi hissetmesini sağlayacaktır!

Keneler inanılmaz derecede iğrenç, sinsi ve esnek görünebilir,
ancak baş edilemez değillerdir.

Kenelere karşı en etkili yaklaşım korunmaktır. Aylık ve 3 aylık korunma sağlayan tabletlerin yanı sıra, yine aylık koruma sağlayan topikal damla veya tasmalar hakkında veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

Veteriner Hekim mi arıyorsunuz?

Veteriner hekiminiz, evcil hayvanınızın sağlığında büyük rol oynar. Konum bilgilerinizi girin ve yakınınızdaki veteriner kliniklerinin bir listesini alın.

Bir veteriner kliniği bulun
  1. Wengenmayer et al. Parasites & Vectors 2014, 7:525.

Bu makaleyi paylaşmak istermisiniz?


Buna benzer ve daha fazla içerik

Kene, pire, sivrisinek ve tatarcık sinekleri (kum sinekleri) evcil hayvanınıza zarar verebilir
Kene, pire, sivrisinek ve tatarcık sinekleri (kum sinekleri) evcil hayvanınıza zarar verebilir

Mevsim normallerindeki değişiklikler ile artan sıcaklıklar nedeniyle parazit davranışları değişiyor

Değişen hava koşulları evcil hayvanınızı nasıl etkiler?
Değişen hava koşulları evcil hayvanınızı nasıl etkiler?

Hava durumu evcil hayvanınızı sandığınızdan daha fazla etkileyebilir. Ve hava durumu daha aşırı hale geldikçe, risklerine ve bunların üstesinden nasıl gelebileceğimize çok dikkat etmemiz gerekir.

Evcil Hayvanlar İçin Akılcı İlaç Kullanımı
Evcil Hayvanlar İçin Akılcı İlaç Kullanımı

Sevimli dostlarınızın sağlığı açısından akılcı ilaç kullanımı ve tedariği son derece yüksek öneme sahiptir. Türkiye sınırları içinde veteriner tıbbi ürünleri satışı ve uygulamasında tek yetkili veteriner klinikleridir.

Yaşlanan Köpeklerde Diyet ve Beslenme Önemlidir
Yaşlanan Köpeklerde Diyet ve Beslenme Önemlidir

Köpeklerde yaşlanma belirtileri nelerdir ve onlara nasıl daha iyi bakabilirsiniz? Yaşlı köpekler için beslenme ipuçları.

MyPet.com’a katılın ve evcil hayvan bakımı hakkında ipuçları alın.
MyPet.com’a katılın